Ved laktoseintolerance kan fordøjelsessystemet ikke nedbryde laktose (mælkesukker). I stedet for at blive nedbrudt og optaget, bliver laktosen i tarmen og giver symptomerne på laktoseintolerance. Laktosen kan eksempelvis nedbrydes af bakterier som producere syrer og gasser og som føre til ubehag. De fleste med laktoseintolerance tåler ofte en lille mængde laktose.

Symptomerne på laktoseintolerance kommer fra mave/tarm kanalen. 

Symptomerne kan også være tegn på mælkeallergi

Da mælkeallergi ofte involvere immunsystemet, vil børn som har mælkeallergi også have andre symptomer på allergien, så som symptomer fra huden og de øvre luftveje. Da laktoseintolerance ikke involvere immunsystemet, vil børn med laktoseintolerance ikke have symptomer fra huden og de øvre luftveje.

Laktoseintolerance kan opstå midlertidig, eksempelvis efter en maveinfluenza. I disse tilfælde går det over af sig selv. Laktoseintolerance kan også være livslang, for eksempel hvis barnet er født med primær laktoseintolerance eller dem som udvikler sygdommen, når de bliver ældre. Primær laktoseintolerance ses meget sjældent før 2-3 års alderen.

Rådfør dig med din læge hvis du har mistanke om at dit barn har laktoseintolerance.

Referencer:
1. Heyman MB. Pediatrics 2006;118:1279-1286.