Forældre har brug for, og fortjener at have lidt tid for dem selv. At være væk fra barnet de første gange kan dog være følelsesmæssigt vanskelige. At have et barn med mælkeallergi kan gøre det endnu mere stressende for forældre at tage i byen, tage en overnatningstur eller vende tilbage til arbejdet. Hvad der kan hjælpe er, at vide at dem der tager sig af dit barn  virkelig forstår mælkeallergi og hvad det betyder for dit barn. Her er hvad der skal fortælles, og hvordan du starter dette.

Hvad der skal fortælles

Du vil gerne give et hurtigt overblik over mælkeallergi og håndtering af denne, til alle der har interesse i dit barn. Det er en god idé at dele de vigtigste informationer med alle, der skal passe eller give dit barn mad, herunder venner, familie, babysitter, personalet i daginstitutionen og dit barns ældre søskende.

Hvad skal man fortælle til de personer der passer dit barn

Som forælder er det vigtigt, når du diskuterer dit barns ve og vel med andre, at du sikre dig, hvilke symptomer man skal se efter. Vigtigst er det, at du diskutere hvad du allerede har indført for at sikre, at dit barn har det så godt som muligt, og hvor vigtigt det er at fastholde dette. Her er et par forslag:

 • Tillad masser af tid til at mødes inden barnet afleveres første gang
 • Hold instruktionerne klare og så korte som muligt
 • Forklar den ernæringsmæssige behandling dit barn får, og vigtigheden af, at holde fast ved dette
 • Forklar hvilke typiske symptomer på mælkeallergi, dit barn har, og hvordan dette skal håndteres
 • Skriv de vigtigste punkter ned og læg dette i en mappe så materialet er til rådighed når du er væk, f.eks:

  • Nødtelefonnumre
  • Dit mobil nummer
 • Opmuntre dem til at stille spørgsmål og tage noter
 • Henvis dem til dette web site, som en kilde for yderlig information

 

Specifikke detaljer til de personer der skal give dit barn mad.

Selv om enhver diskussion om dit barns mælkeallergi vil være lidt anderledes, er der nogle overordnet instrukser der kan bruges af alle der skal give dit barn mad: 

 • Vask dine hænder ofte. Hos nogle børn kan krydskontakt (at røre ved mælken og derefter at røre barnets flaske, kop eller sut) forårsage en allergisk reaktion. Bed de personer der passer dit barn om at vaske deres hænder grundigt med sæbe og vand, inden de forbereder barnets ernæring, rører ved dit barns ansigt eller mund, eller håndterer noget, der går i barnets mund som bideringe eller andet mundlegetøj1,2
 • Brug rengjorte flasker og flaskesutter. Du kan rense flasker, suttebrikker, låg og drikkekop i vand (5 minutter i en gryde med kogende vand)
 • Følg lægens anvisninger ved tilberedning af modermælkserstatningen (specialernæringen). Forholdet mellem pulver og vand, som der anbefales, er nøglen til at sikre, at dit barn får tilstrækkelige næringsstoffer. Hjælp den person der skal passe dit barn ved at gennemgå instruktionen i, hvordan man tilbereder barnets modermælkserstatning (specialernæring). 
 • Pas på produkter der skjult kan indeholde mælk. Forklar at der er mange fødevarer ud over mælk og is, der indeholder mælk. Det er bedst at holde fast i den menu, der er planlagt og ikke dele noget, som du ikke er sikker på
 • Kend forskellen i bleen. Selvom du sandsynligvis er vant til regnbuefarverne i barnets bleer, kan det hjælpe de personer der passer dit barn at vide, at gule, grønne, brune og solbrune afføringer er normale for børn, der får en modermælkserstatning (specialernæring) på grund af mælkeallergi som f.eks. Nutramigen®. Hvis dit barns afføring er hvid, rød eller sort, skal de fortælle dig det, så du straks kan konsultere en læge.
Referencer:

1. Food Allergy Research & Education. Managing food allergies at home www.foodallergy.org/managing-food-allergies/at-home (accessed August 2017).
2. Kids With Food Allergies. 12 tips for avoiding cross-contact of food allergens www.kidswithfoodallergies.org/page/prevent-allergic-reactions-in-your-home.aspx (accessed August 2017).