Hvert barn ønsker at kunne deltage i legeaftaler og festligheder. Som forælder kan det være skræmmende at lade sit barn med mælkeallergi deltage i legeaftaler, fødselsdagsfester og andre arrangementer. Hvordan kan du bekymre dig mindre og lade dit barn blive en del af det sjove? Disse trin kan hjælpe dit barn med mælkeallergi til fortsat at få en god barndom.

Øvelse gør mester

Du kan starte i dit eget køkken med at vise dit barn hvordan det kan håndtere mælkeprodukter. Her er barnet trygt og du er i kontrol. Forhør dig hos sundhedspersonalet, om det er i orden at have mælkeprodukter i hjemmet, så du kan begynde at lære dit barn det, at kunne håndterer sin mælkeallergi. Øvelse i hjemmet kan forberede barnet til, at føle sig mere normal, når barnet besøger andre. Hvad du skal fortælle, afhænger af dit barns alder. Nogle muligheder omfatter det at se på varedeklarationen for indhold af skjulte mælkeprodukter (se hvilke fødevarer der indeholder komælksprotein ved introduktion af nye fødevarer) ved at finde mælkefrie erstatninger og skabe dine egne farvekodede etiketter for sikre valg.

Bevar et positivt fokus

Tal om alle de gode ting omkring en kommende begivenhed, i stedet for at have fokus på dine bekymringer om dit barns mælkeallergi. Ved at ændre fokus fra bare mad til at omfatte sjov, kan du hjælpe dit barn med at se, hvordan nydelsen vil opveje eventuelle ubehagelige mad situationer. På samme tid, hav ikke fokus på specielle godbidder - der er masser af mælkefrie muligheder og opskrifter her.

Medbring allergivenlige snacks

En måde at sikre, at dit barn får noget mælkefrit at spise er, at pakke mad til at tage med sig. Nogle ideer til ældre børn omfatter frugt- og grøntsagsstykker og hummus, popcorn, kiks lavet uden mælk, sandwich lavet uden mælkeprodukter. Hvis dit barn skal til en særlig begivenhed, hvor du ved, at der vil blive serveret kage, hvorfor så ikke give barnet en cupcake lavet på mælkeerstatning med? Hvis du laver en større portion, så barnet kan dele med andre, så skal du opbevare dit barns portion i en separat beholder for at undgå krydskontakt fra andre små hænder, der rører ved kagerne.

Tal med læreren eller forældre

Du vil gerne give et hurtigt overblik på mælkeallergi til alle, der ser efter dit barn. Du skal være sikker på, at de forstår vigtigheden af, at holde sig til den rutine, du har skabt. Få råd om det at forklare mælkeallergi til andre mennesker.

Foreningen Astma-Allergi Danmark tilbyder information og pjecer til børn med allergi. Gå ind på deres hjemmeside og læs mere om fødevareallergi.

Vær også opmærksom på, at visse materialer og aktiviteter kan udsætte børn for en mælkepåvirkning. Eksempler på dette er nogle typer fingermaling, barberskum og støvfri kridt.1 Kontrollér etiketter (hvis de er tilgængelige), kontroller ingredienser ved at kontakte producenten, eller søg efter opskrifter for at lave dine egne mælkefrie produkter.

Stil mange spørgsmål

Sørg for at stille mange spørgsmål - på en venlig måde - om, hvad dit barn vil lave, eller har lavet, i løbet af en skoledag eller ved en legeaftale. Jo mere du forstår, hvad dit barn vil støde på, desto bedre forberedt kan du være, og jo lettere vil det være for dig at sende dem ud for at udforske alt, hvad barndommen har at byde på.

Referencer: 

1. Kids with Food Allergies. Potential Food Allergens in Preschool and School Activities www.kidswithfoodallergies.org/media/Potential-Food-Allergens-in-Preschool-Daycare-Activities-Crafts.pdf (accessed August 2017).