Nu hvor dit barn er blevet diagnosticeret med mælkeallergi, kan du måske føle dig lettet, men også lidt overvældet. Det er vigtigt at forstå, hvorfor din læge har anbefalet en bestemt modermælkserstatning til dit barns mælkeallergi, og hvorfor bestemte mælkeprodukter eller modermælkserstatninger måske eller måske ikke passer til dit barn. Læs videre for at få en idé om hvilke muligheder der er, men følg altid lægens råd og tal med ham/hende, hvis du er bekymret for noget.

Brystmælk1,2

Ud over at give dit barn alle de næringsstoffer, det har brug for, kan brystmælk reducere risikoen for, at dit barn får visse infektioner. Det er en af ​​grundene til, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler amning i de første 6 måneder af barnets liv og fortsat amning op til 2 år eller derover, sammen med introduktion af ​​ernæringsmæssig korrekt sammensat kost.

For at undgå komælksproteiner, der findes i brystmælk, og som overføres via brystmælken, og dermed kan udløse allergiske reaktioner, kan din læge bede dig om at fjerne alle mælkeprodukter fra din kost. Læs mere om, hvilke kostændringer der er behov for.

Hypoallergene modermælkserstatninger til mælkeallergi3-5

Nogle hypoallergene modermælkserstatninger er egnede til børn med mælkeallergi. I disse modermælkserstatninger er komælksproteinet nedbrudt (som i højthydrolyserede hypoallergene modermælkserstatninger) eller er slet ikke til stede (som i aminosyrebaserede modermælkserstatninger). Hypoallergene modermælkserstatninger er egnede til de fleste tilfælde af mælkeallergi (mild til moderat mælkeallergi), og aminosyrebaserede modermælkserstatninger anbefales normalt til mere alvorlige tilfælde. Hypoallergene modermælkserstatninger skal anvendes i samråd med en laege eller diaetist.. Din læge har rådgivet dig om den mest hensigtsmæssige hypoallergene modermælkserstatning til dit barn.

 

Andre mælke og modermælkserstatninger kan lyde fristende, men de kan ikke altid anbefales, eller vil være egnede, som førstevalg til børn med mælkeallergi

Almindelige modermælkserstatninger og tilskudsblandinger

Modermælkserstatninger og tilskudsblandinger fremstilles sædvanligvis af mælk og indeholder intakte komælksproteiner. Derfor anbefales disse ikke til spædbørn med mælkeallergi, da de kan udløse en allergisk reaktion.

Nogle modermælkserstatninger og tilskudsblandinger er delvist hydrolyseret. Selv om komælksproteinkæderne i disse erstatninger er delvist nedbrudt (eller hydrolyseret), er de stadig store nok til at forårsage allergiske reaktioner hos børn med mælkeallergi. Som følge heraf er de ikke hypoallergene og er derfor uegnede til børn med mælkeallergi.

Ko-, gede- og fåremælk4,5

Komælk anbefales ikke til børn med mælkeallergi, da komælken indeholder proteiner, der udløser en allergisk reaktion. Mælk fra geder, får og andre dyr anbefales heller ikke til børn med mælkeallergi, fordi proteinet i deres mælk ligner meget proteinet i mælk fra koen. Det betyder, at de kan udløse en allergisk reaktion hos børn med mælkeallergi.

Sojabaseret modermælkserstatning3,5

Guidelines anbefaler generelt ikke brug af modermælkserstatninger der indeholder soja til børn med mælkeallergi.  

Din læge vil rådgive dig om, hvornår og hvordan du skal teste om dit barn er begyndt at vokse sig fra sin allergi, og kan vende tilbage til en normal kost.

Referencer:

1. NHS. Benefits of breastfeeding. www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/benefits-breastfeeding.aspx (accessed June 2017).

2. WHO Infant and young child feeding www.who.int/mediacentre/factsheets/fs342/en/ (accessed June 2017).

3. Venter C et al. Clin Trans Allergy 2013;3:23.

4. Du Toit G et al. Arch Dis Child Educ Pract Ed 2010;95:134-144.

5. British Dietetic Association. Food fact sheet: Suitable milks for children with cow's milk allergy, 2014.

6. NHS. Types of formula milk www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/types-of-infant-formula.aspx (accessed June 2017).