Hypoallergene modermælkserstatninger smager og lugter anderledes end brystmælk, almindelige modermælkserstatninger og mælk. Du vil bemærke denne forskel, når du åbner en dåse og forbereder modermælkserstatningen for første gang. Husk, din smags- og lugtesans er anderledes end dit barns - voksne har veludviklede smagspræferencer, som børn endnu ikke har.

Håndtering af spisevægring i opstartsfasen mod den hypoallergene modermælkserstatning

Hvis dit barn ikke er vant til at få en hypoallergen modermælkserstatning, kan der i starten være en tilvænningsperiode. Væringen ved at spise erstatningen, kan skyldes at dit barn har lært af forbinde maden med ubehag i form af allergi symptomer, snare end en direkte relation til smagen af en hypoallergen modermælkserstatning. Dit barn kan også have nedsat appetit, hvis det har haft ondt på grund af sin mælkeallergi.

Når Nutramigen introduceres for første gang, kan det kræve vedholdenhed - nogle gange skal ny mad tilbydes op til 10 gange2. Den nye diæt gør det muligt at forbedre allergi symptomerne, herved bliver dit barn mere rolig og dets appetit kan forbedres.

Tips til at introducere Nutramigen® til dit barns kost

Ideelt set bør dit barn, efter din læges rådgivning, skiftes over på Nutramigen® så hurtigt som muligt, efter det har fået stillet diagnosen mælkeallergi. Dette for at fjerne komælksproteiner, der forårsager de allergiske reaktioner i dit barns kost. Her er nogle forslag til at hjælpe med at introducere modermælkserstatningen for første gang:

  • Når du prøver modermælkserstatningen for første gang, skal du sørge for, at dit barn er sulten og tørstig
  • Forsøg at være positiv under måltidet, da dit barn kan reagere på dit kropssprog, som f.eks. ansigtsudtryk og lyden af din stemme
  • Ældre børn foretrækker måske at få modermælkserstatningen på kop varm eller kold
  • Når tilvænningsperioden er overstået, kan du berige maden med Nutramigen® i fødevarer og bruge den i opskrifter

Ændringer i afføringen

Når du første gang giver dit barn en hypoallergen modermælkserstatning kan det tage lidt tid for dit barns symptomer, herunder afføring (farve, konsistens, frekvens osv.) at normaliserer sig. I starten når du giver Nutramigen, vil du bemærke, at dit spædbarn producerer hyppige, lette afføringer i grønlig farve. Dette er normalt for børn, der får en hypoallergen modermælkserstatning til mælkeallergi, men tal med din læge, hvis du er bekymret.

Referencer:

1. British Dietetic Association. Food fact sheet: Suitable milks for children with cow's milk allergy, 2014.
2. Benton D. Int J Obes 2004;28:858–869.