Håndtering af multiple eller alvorlige fødevareallergier kan være udfordrende, og kræver tålmodighed, organisering og planlægning. En klinisk diætist kan hjælpe med rådgivning om hvilke fødevarer der skal undgås, og for at hjælpe med at sikre, at dit barn får alle de nødvendige næringsstoffer, det har brug for fra de fødevarer, det må få.

Madlavning til børn med multiple eller alvorlige fødevareallergier

Jo flere allergier dit barn har, eller jo mere alvorligt dit barn reagerer på allergien, jo svære kan det være at give dit barn mad. Her er nogle tips til at hjælpe dig på vej:    

 • Vær sikker på at tilpasse opskrifterne
 • Planlæg måltider og snacks på forhånd
 • Når man spiser hjemmefra, er det lettere at 'lave og tage'
 • Lav større portioner og frys dem ned, sørg for en klar markering på posen 
 • Læs altid varedeklarationen

For mælkefrie opskrifter, se alle vores opskrifter her.

Varedeklarationer

Læs altid varedeklarationen for indhold af allergener du skal undgå, selvom du tror, du kender produktet fra tidligere. Virksomheder ændre ofte opskrifterne eller flytter produktionen til forskellige fabrikker, så ingredienslisten kan ændre sig.

I EU lægges vægten ved fødevaremærkning på de store allergener, der kan findes på ingrediens listen. Derfor vil mælk altid være deklareret på varedeklarationen.

Kryds kontaminering af fødevarer

Kryds kontaminering i hjemmet kan forekomme, når mad fremstilles eller serveres på overflader, der har været udsat for andre fødevarer, der indeholder et allergen. Det er derfor særligt vigtigt altid at bruge forskellige redskaber og pander, når du forbereder mad til dit barn med alvorlige allergier.

Fabrikanter kan mærke deres produkter, for at advare om risikoen for kryds kontaminering.

Anafylaksi

Anafylaksi eller anafylaktisk chok er et alvorligt symptom på en allergi og kan være livstruende. Med allergi er dette en bekymring, men det er en særlig bekymring, når et barn har multiple fødevareallergier eller oplever alvorlige reaktioner, da chancerne for forekomsten kan øges. Ved mælkeallergi er anafylaksi et alvorligt symptom som er forbundet med IgE-medieret allergi. Ikke alle børn med allergi vil opleve et anafylaktisk chok, men det er vigtigt, at du forstår, hvad det er og hvordan man håndterer det, så du kan genkende og reagere hurtigt og roligt, hvis det sker.

Anafylaksi opstår normalt pludselig efter eksponering for allergenet og bliver hurtigt værre. Symptomerne omfatter: 2,3 

 • Hævelse af tungen eller halsen
 • Problemer med at synke eller tale
 • Hvæsen, vedvarende hoste eller alvorlig astma
 • Svimmelhed, tab af bevidstheden (svimmelhed hos børn)
 • Hurtigt hjerterytme
 • Fugtig hud
 • Kløe, hævet udslæt
 • Følelse af at være syg
 • Mavesmerter

Hvis du har mistanke om anafylaksi, skal du straks ringe 112

Hvis din læge mener, at dit barn er i risiko for anafylaksi, kan han ordinere en EPI pen. Du vil blive uddannet i, hvordan du bruger dem, så du kan give adrenalin i tilfælde af et anafylaktisk chok.

Aminosyrebaserede modermælkserstatninger 

Hvis dit barn har alvorlig mælkeallergi eller multiple allergier, kan din læge have anbefalet en aminosyrebaseret modermælkserstatning som Nutramigen® PURAMINO. Aminosyrebaserede modermælkserstatninger er baseret på aminosyrer (de byggesten, der danner proteiner). Det betyder, at der ikke er komælksprotein som dit barn kan reagere på.

Referencer:

1. Venter C et al. Clin Trans Allergy 2013;3:23.

2. NHS choices. www.nhs.uk/conditions/anaphylaxis/pages/introduction.aspx (accessed August 2017).

3. Allergy UK. www.allergyuk.org/information-and-advice/conditions-and-symptoms/33-anaphylaxis-and-severe-allergic-reaction (accessed August 2017).