Ved diagnosticering kan din læge foreslå en eliminationskost efterfulgt af en fødevareprovokation. Hvis din læge har mistanke om, at barnet har en IgE-medieret mælkeallergi, kan en priktest eller blodprøve anbefales.1

Eliminationsdiæt

En eliminationsdiæt indebær at man fjerner alle komælksproteiner fra barnets kost for en kort periode. I den periode følges hvilken effekt det har på symptomerne af eliminationsdiæten. Hvis du ammer betyder det, at du skal fjerne de fødevarer som indeholder komælksprotein fra din egen kost. Hvis barnet får en almindelig modermælkserstatning betyder det, at du skal bytte den ud med en speciel fremstillet hypoallergen modermælkserstatning beregnet til spædbørn med mælkeallergi, som lægen anbefaler. Lægen fortæller dig hvordan du kommer i gang med eliminations-diæten og hvor længe det skal vare. Normalt vare eliminationsperioden 2-4 uger.

Din læge kan anbefale dig en hypoallergen modermælkserstatning som en del af eliminationsdiæten. Denne type modermælkserstatning indeholder ikke hele komælksproteiner og giver i de fleste tilfælde ikke en allergiske reaktion. Hypoallergene modermælkserstatninger kan være enten en højthydrolyseret (spaltet) modermælkserstatning eller en aminosyrebaseret modermælkserstatning. Ca. 90% af spædbørn med mælkeallergi vil have effekt af en højthydrolyseret modermælkserstatning, men hvis barnet har en alvorlig mælkeallergi eller multiple fødevareallergier, eller hvis symptomerne ikke forsvinder efter eliminationsperioden med en højthydrolyseret modermælkserstatning, kan lægen anbefale en aminosyrebaseret modermælkserstatning. Læs mere om disse modermælkserstatninger og hvilke ændringer er der brug for i kosten.

Fødevareprovokation

Hvis barnets symptomer er blevet væsentligt forbedret efter nogen uger med komælksproteinfri kost kan lægen anbefale en “oral fødevareprovokation”. Det betyder at dit barn får en lille mængde af et komælksbaseret produkt og derefter ser man efter tegn på eventuelle reaktioner. Dette sker på hospitalet eller hos din læge. Lægen kan også beder dig om gradvis at genintroducere den almindelige modermælkserstatning i dit barns kost hjemme, samtidig med at du registrere eventuelle reaktioner. Det er vigtigt at du kun begynder at give barnet mad lavet på komælk efter samråd og vejledning fra sundhedspersonalet.

Hvis barnet ikke får en allergisk reaktion i forbindelse med provokationen eller senere, vil lægen undersøge andre årsager til dit barns symptomer, som kolik eller laktoseintolerance.

Hvis barnet får en allergisk reaktion i forbindelse med den orale fødevareprovokation eller senere, kan diagnosen mælkeallergi stilles. Barnet kommer til at fortsætte på eliminationsdiæten indtil det vokser sig fra allergien. Din læge vil give dig råd om, hvornår der skal ske en ny fødevareprovokation for at følge op på, hvornår barnet kan overgå til en normal kost.

Hvis dit barn har fået diagnosen mælkeallergi, kan det være nyttigt at sætte sig ind i hvordan det er at leve med mælkeallergi og hvordan det kan håndteres i hverdagen, for bedst muligt at tage vare på barnet.

Referencer:

1.Venter C et al. Clin Trans Allergy 2017;7:26.