Gængse begreber i forbindelse med mælkeallergi 

Man kan nemt blive overvældet af alle de lægefaglige begreber, der dukker op i forbindelse med mælkeallergi. Vi håber, at følgende liste vil hjælpe dig med at forstå nogle af de gængse ord, der anvendes til at beskrive mælkeallergi. 

Bed det sundhedsfaglige personale om yderligere information, hvis der er noget, du er usikker på. 

A

Allergen. Et stof, som kroppens immunforsvar betragter som fremmed eller farligt. Allergener kan fordøjes (komælksprotein), indåndes i lungerne (pollen) eller injiceres (penicillin). Kontakt med allergener kan forårsage allergiske reaktioner.

Allergisk reaktion. En reaktion, der opstår, når kroppens immunforsvar udsender kemikalier som histaminer for at bekæmpe et allergen. Børn med mælkeallergi kan få allergiske reaktioner af komælksprotein, f.eks. Symptomer fra mave/tarm kanalen, huden samt de øvre luftveje.

Allergolog. En læge, som er særligt uddannet til at diagnosticere, behandle og håndtere allergier og astma. 

Allergi. En immunforsvarsreaktion på et ellers harmløst stof som komælksprotein, pollen eller husstøvmider.

Aminosyre. Kemiske forbindelser, der sidder sammen og danner proteiner som komælksprotein. Aminosyrer er de byggesten, som udgør proteiner, og kroppen anvender dem til at danne proteiner. Aminosyrebaseret modermælkserstatning til nyfødte indeholder ikke komælksprotein. Denne type modermælkserstatning til spædbørn kan betragtes som elementarkost, da den indeholder protein i sin mest enkle form. Nutramigen PURAMINO er en aminosyrebaseret specialernæring til nyfødte, som anbefales til spædbørn med svær mælkeallergi eller multiple fødevarerallergier over for fx komælksprotein, soja, æg, hvede, trænødder, peanuts eller fisk.

Aminosyrebaseret modermælkserstatning. En hypoallergen modermælkserstatning til nyfødte fremstillet med aminosyrer, som er proteins byggesten. Aminosyrebaseret modermælkserstatning indeholder ingen mælkeproteinkæder. Denne type modermælkserstatning kan også kaldes elementardiæt, eftersom den består af proteiner i deres mest enkle form. Nutramigen PURAMINO er en aminosyrebaseret modermælkserstatning, som anbefales til spædbørn med svær mælkeallergi samt til spædbørn med multiple fødevareallergier, fx komælk, soja, æg, hvede, peanuts, trænødder og fisk.

Anfylaksi. En livstruende allergisk reaktion, som rammer hele kroppen. Symptomerne – viser sig ofte inden for få minutter efter kontakt med allergenet. Kaldes også anafylaktisk chok.

ARA. Arakidonsyre eller ARA er en type omega-6-fedtsyre.

B

Blodprøve. En medicinsk procedure, som nogle gange udføres med henblik på at teste for fødevareallergier. En blodprøve for mælkeallergi indebærer, at man sender en prøve af dit spædbarns blod (taget hos lægen) til et laboratorium, som måler, hvor stor en mængde antistoffer der reagerer på komælksprotein. Der kan gå nogle dage eller mere, før man får svar på prøverne. Blodprøver er ikke helt nøjagtige i forhold til konstatering af mælkeallergi og skal altid ordineres og udføres af en læge.

D

DBPCFC. Dobbeltblindet placebokontrolleret fødevareprovokation. Denne test kan anvendes til at fastslå, om dit spædbarn har mælkeallergi. Testen kan kun udføres af sundhedsfagligt personale og foretages normalt hos lægen.

Dermatit. Se eksem.

DHA. Docosahexaensyre eller DHA er en type omega-3-fedtsyre. DHA har betydning for den normale udvikling af synet hos spædbørn på op til 12 måneder (ved et indtag på 100 mg om dagen). Nutramigen var den første hypoallergene modermælkserstatning med et DHA-indhold på 0,3 % af den samlede mængde fedtsyrer som anbefalet af eksperter. 

Diarré. Hyppig vandet og løs afføring. 

Diætist. En sundhedsfaglig person, som er specialist i fødevarer og ernæring og kan hjælpe med at tilrettelægge kosten. Uddannede diætister overfører ernæringsvidenskab til praktiske løsninger, som giver et sundt liv. Visse diætister er specialiserede i børn eller allergikere.

E

Eksem. En allergisk reaktion, som forårsager rød, tør og kløende hud. Eksem forekommer ofte hos spædbørn og ældre børn og kan tage form af små røde knopper i ansigtet og hovedbunden og på hænder og fødder. Knopperne kan klø, væske og få skorpe eller føles som tør, skællet hud. Kaldes også atopisk dermatit eller børneeksem.

Elementar modermælkserstatning. Se aminosyrebaseret modermælkserstatning.

Eliminationskost. En proces, hvor man fjerner visse fødevarer, fx mælk, fra sin kost for at finde ud af, om den pågældende fødevare forårsager allergiske reaktioner. For at fastslå om et spædbarn har mælkeallergi, kan ammende mødre efter lægens anvisning fjerne mælkeprodukter fra deres egen kost. Efter råd fra lægen kan spædbørn, som får modermælkserstatning, skifte til en modermælkserstatning, som er hypoallergen, hvilket betyder, at den er specialfremstillet til ikke at forårsage allergiske reaktioner hos spædbørn med mælkeallergi.

Essentielle fedtsyrer. En type fedt, som er nødvendig for kroppens sundhed og kun fås via fødevarer.

F

Forstoppelse. Sjælden afføring, som er meget hård og vanskelig for dit spædbarn at presse ud.

Fødevareallergi. En immunforsvarsreaktion, som forårsager allergiske reaktioner ved kontakt med harmløse stoffer i føde- eller drikkevarer, fx komælksprotein. Et spædbarn, som er allergisk over for komælk, kan få symptomer fra mave/tarm kanalen, huden samt de øvre luftveje.

Fødevareprovokation. Se provokation.

Fødevareintolerans. En reaktion i fordøjelsessystemet på en fødevare eller et tilsætningsstof. Det kan give symptomer som luft i maven, oppustning, kramper og diarré. Se laktoseintolerans.

G

Gastroøsofageal reflukssygdom (GER). Et fordøjelsesproblem, som skaber komplikationer på grund af (fordøjet) mad, der trænger op i spiserøret. Spædbørn, som har GER, vil ofte gylpe en masse væske op, vride sig væk fra flasken eller brystet og virke irritable, mens de får mad og bagefter. Kaldes også refluks.

Gastroenterolog. En læge med speciale i at diagnosticere og behandle problemer i fordøjelsessystemet.

H

Hiven efter vejret. En pibende lyd, som ofte er et tegn på, at en person har svært ved at trække vejret, eventuelt på grund af en allergisk reaktion.

Høfeber. En allergisk reaktion på indendørs eller udendørs allergener som pollen eller støvmider. Det giver symptomer som kløende øjne, der løber i vand, løbende næse, stoppet næse, nysen og hosten. Kaldes også allergisk rhinitis.

Højt hydrolyseret modermælkserstatning. En hypoallergen modermælkserstatning beregnet til spædbørn, hvor komælksproteinet er nedbrudt i så små stykker (også kaldet 'hydrolyseret'), at immunforsvaret hos de fleste spædbørn med mælkeallergi ikke længere opfatter proteinet som en trussel. En højt hydrolyseret modermælkserstatning med dokumenteret effekt som Nutramigen DHA anbefales til spædbørn med mælkeallergi samt til spædbørn med mælkeallergiforårsagede hudproblemer som eksem og spædbørn med udtalte tilfælde af multiple fødevareallergier i familien. Nutramigen er en fødevare til særlig medicinske formål og skal anvendes i samråd med sundhedsfagligt personale.

Hudpriktest. En medicinsk procedure, som anvendes til at teste, om man har allergi. En priktest for mælkeallergi indebærer, at man påfører komælksprotein på et lille område af huden på dit spædbarns arm eller ryg og forsigtigt prikker i huden, så væsken absorberes. Hvis dit spædbarn er allergisk, bliver huden rød eller hævet i løbet af 20 minutter. Testen skal ordineres og udføres af en læge.

Hydrolysere. En proces, som anvendes til at nedbryde et protein i mindre dele eller fragmenter. Komælksproteinet i højt hydrolyserede modermælkserstatninger til spædbørn, fx Nutramigen DHA, er blevet nedbrudt i små stykker, så der ikke er lige så stor risiko for, at de forårsager allergiske reaktioner hos spædbørn med mælkeallergi. 

Hypoallergen. Noget, som med al sandsynlighed ikke vil forårsage en allergisk reaktion.

Hypoallergen modermælkserstatning. Modermælkserstatning med dokumenteret effekt, som er specialfremstillet til ikke at forårsage allergiske reaktioner hos de fleste spædbørn. Hypoallergene modermælkserstatninger til spædbørn med mælkeallergi inkluderer højt hydrolyserede modermælkserstatninger som Nutramigen DHA* og aminosyrebaseret modermælkserstatning som Nutramigen PURAMINO til svær allergi. Delvist hydrolyserede modermælkserstatninger til spædbørn er hypoallergene, men er ikke egnede til ernæringsmæssig behandling af mælkeallergi. Det skyldes, at mælkeproteinerne stadig er tilstrækkeligt store til at udløse en reaktion hos spædbørn med mælkeallergi.

I

Immunreaktion. Aktivering eller stimulering af specialiserede immunceller, der får immunforsvaret til at udsende kemikalier som histaminer for at forsvare kroppen mod bakterier, virus og andre stoffer, der virker fremmede og skadelige. Komælksprotein kan udløse en immunreaktion hos spædbørn med mælkeallergi. 

Immunforsvar. En kompleks gruppe organer og celler, som forsvarer kroppen mod bakterier, virus og stoffer, der virker fremmede og skadelige.

Immunglobulin E (IgE). En type antistoffer, som produceres i lungerne, huden og slimhinderne, og som er årsag til mange allergiske reaktioner. Et højt indhold af IgE i blodet er ofte et tegn på allergi.

Immunolog. Se allergolog

J

Jernmangelanæmi. En sundhedstilstand, som opstår, når kroppen ikke har nok sunde røde blodlegemer til at transportere tilstrækkeligt meget ilt ud til vævet. Hos spædbørn kan jernmangelanæmi komme til udtryk i form af sløvhed, dårlig appetit og langsommere udvikling.

K

Kasein. Det primære protein i komælk, som kan forårsage mælkeallergi hos spædbørn.

Kolik. Uforklarlig gråd hos et ellers raskt spædbarn. Kolik har en tendens til at følge et mønster bestående af 'tre': Græder i mere end tre timer om dagen (som regel om aftenen) i mere end tre dage om ugen og i mere end tre uger. Kolik opstår som regel et par uger efter fødslen og begynder at aftage, når barnet er tre eller fire måneder gammelt.

Komælksprotein. Proteinbestanddele som kasein og valle, der forekommer naturligt i mælk og andre mælkeprodukter. Spædbørn med mælkeallergi får allergiske reaktioner forårsaget af mælkeallergi.

L

Laktose. Et sukkerstof, der forekommer naturligt i mælk og mælkeprodukter. Kaldes også mælkesukker.

Laktoseintolerans. En reaktion på mælkesukkeret laktose i fordøjelsessystemet. Personer, som er laktoseintolerante, mangler enzymet laktase, som er nødvendigt for at fordøje laktose. Laktoseintolerans forekommer sjældent hos spædbørn og små børn, men ses typisk hos voksne og børn i skolealderen i visse befolkningsgrupper. 

Luft i maven. Luft, som dannes i tarmene, mens maden fordøjes. Luften passerer derefter ud via rectum. Spædbørn med luft i maven kan også have oppustet (hård eller udspilet) mave og virke, som om de har kolik. Et spædbarn, som har luft i maven, kan finde på at trække benene op mod maven eller strække dem helt ud og knytte næverne.

M

Mælkeallergi. En allergisk reaktion på proteiner (kasein og valle), som forekommer naturligt i mælk og andre mælkeprodukter. Milde til moderate allergiske reaktioner på komælk kan være symptomer fra mave/tarm kanalen, huden samt de øvre luftveje. Mere alvorlige reaktioner inkluderer de samme organsystemer, blot kraftigere samt anafylaksi.

Mælkesukker. Se laktose.

Mælkeprotein. Se komælksprotein.

N

Nældefeber. Hævede og ofte kløende røde mærker på huden, der som regel er forårsaget af en allergisk reaktion på medicin eller en fødevare som komælk. Nældefeber opstår typisk kort tid efter kontakt med allergenet. Kaldes også urticaria.

O

Opkast. Maveindhold, som tvinges op gennem spiserøret og ud gennem munden.

Oppustning. En tilstand, hvor maven føles fyldt og spændt og kan se opsvulmet ud.

P

Delvist hydrolyseret modermælkserstatning. Modermælkserstatning til spædbørn bestående af delvist eller partielt nedbrudt (hydrolyseret) komælksprotein. Selvom delvist hydrolyseret modermælkserstatning er hypoallergen, er den ikke egnet til spædbørn med mælkeallergi, eftersom mælkeproteinet stadig er så stor, at det kan forårsage allergiske reaktioner hos spædbørn med mælkeallergi. 

Probiotiske bakterier. Levende mikroorganismer, som kan bidrage til at skabe og opretholde en sund tarmkanal. De kaldes nogle gange også 'gavnlige' bakterier.

Protein. Et af de tre næringsstoffer, som kroppen anvender som energikilde. Proteiner består af mange aminosyrer, der sidder sammen i kæder, og de er essentielle bestanddele i muskler og knogler.

Provokation. En test, som anvendes til at diagnosticere fødevareallergier. Den indebærer, at man giver patienten et muligt fødevareallergen (fx komælk) i meget små mængder og observerer, om der opstår nogen allergiske reaktioner. En provokation må aldrig udføres uden lægeligt opsyn.

R

Refluks. Se gastroøsofageal reflukssygdom (GER).

S

Sojabaseret modermælkserstatning. Modermælkserstatning fremstillet af sojaprotein beregnet til spædbørn. Sojabaseret modermælkserstatning anbefales ikke til spædbørn på under 6 måneder og kun efter lægens anvisning til spædbørn på over 6 måneder, som ikke kan tåle højt hydrolyseret modermælkserstatning, såfremt der er konstateret en tolerance for sojaprotein. Derudover vil allergiske spædbørn, der får sojabaseret modermælkserstatning, ikke udvikle deres tolerance over for komælksprotein lige så hurtigt, som hvis de får Nutramigen DHA.2

U

Udslæt. Se eksem eller nældefeber.

Urticaria. Se nældefeber.

V

Valle. Et protein i komælk, som kan forårsage mælkeallergi hos spædbørn. Valle forekommer i væskedelen af mælk, når den tykner.

*LGG er et registreret varemærke, som tilhører Valio Ltd. Finland

 

Referencer:

1. Farahmand F et al. Gut Liver 2011;5:298-301

2. Canani 2012.